Laboratorium Dobrostanu

Wystawy

23.09–1.10.2022 I 12.00–20.00

Stary Browar I Słodownia +1

Wernisaż wystawy głównej: 23.09.2022, godz. 18.00

Miejsce wernisażu: Stary Browar, Słodownia +1

Wystawa czynna: 24.09–1.10.2022, w godz. 12.00–20.00

Miejsce ekspozycji wystawy: Stary Browar, Słodownia +1

Laboratorium Dobrostanu

Co sprawia, że jesteś/my w dobrym stanie? To pytanie kuratorka Agata Kiedrowicz zadała sobie, ale przede wszystkim bohater(k)om wystawy – artyst(k)om i projekt(k)antom, działających na styku dziedzin: sztuki, dizajnu, rzemiosła, aktywizmu, projektowania przyszłości, nauk ścisłych i humanistycznych. Powstało sześć wielowątkowych portretów pokazujących twórców i twórczynie w ruchu i zmianie, wędrujących po świecie pełnym gęstych relacji z innymi nie-ludzkimi aktorami świata: roślinami, technologią, materią, żywiołami. Do antropologicznych spotkań w pracowniach i miejscach dobrostanu wskazanych przez bohaterów i bohaterki kuratorka zaprosiła fotografkę Milę Łapko. 

Na Laboratorium Dobrostanu składają się wywiady z projektant(k)ami (w formie podcastów) oraz spacery dźwiękowe, wielkoformatowe portrety fotograficzne, obiekty oraz mapy myśli dające wgląd w proces twórczy. 

Dobrostan wymyka się definicjom, jest żywym procesem, przepływem myśli i materii. 

Kuratorka: Agata Kiedrowicz

Producentka: Oriana Radziuk

Scenografia oraz identyfikacja wizualna: Matylda Halkowicz, Marta Szostek / Supergirls Do Design

Fotografia: Mila Łapko

Montaż dźwiękowy: Eryk Kozłowski 
Projektanci oraz projektantki: Grzegorz Bibro, Sara Grolewska, Kamila Iżykowicz, Marcin Kuberna, Magdalena Mojsiejuk, Iga Węglińska

Agata Kiedrowicz kuratorka i krytyczka designu, edukatorka i wykładowczyni. Łączy doświadczenie kuratorskie, badawcze i projektowe, przekładając je na skuteczne rozwiązania dla edukacji, sztuki i biznesu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów oraz design jako narzędzie eksploracji i krytyki rzeczywistości. Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci. Prelegentka prestiżowych konferencji (m.in.“TEDx “Senses”), kuratorka wystaw i projektów pokazywanych w Polsce i za granicą. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki. Autorka publikacji o designie, modzie i sztuce na łamach branżowej prasy i w publikacjach naukowych. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.